miercuri, 22 noiembrie 2017

Luna, satelitul natural al Pamantului

Imagine credit NASA
Intrebari si Raspunsuri

a. Cum s-au format craterele pe Luna?
Craterele de pe Luna se formeaza in urma impactului asteroizilor sau a cometelor pe supafata Lunii. Cele mai mari cratere s-au format in perioada de inceput al foramrii acesteia, in urma cu 3.9 miliarde de ani. Oricum, Luna este lovita si in prezent, ocazional, de diferite corpuri.

b. Ce resurse importante pot aduce cometele in urma impactului cu Luna? Gheata. Cometele contin gheata inghetata.

c. De ce gheata provenita din comete nu se topeste? Daca gheata se afla in cratere destul de adanci asfel incat sa nu poata patrunde lumina si caldura de la Soare, sau in regiunile polare, gheata poate sa ramana in stare solida.

d.Cum s-au format petele inchise la culoare de pe suprafata Lunii. Cateva cratere au fost umplute cu lava fierbinte, care ulterior s-a racit, formand o suprafata plana si intunecata. Aceste zone se numesc mari- latinescul MARE- dar acestea nu au continut niciodata apa!

e. Ce este Lunar Reconnaissance Orbiter? Ce studiaza LRO? LRO este o sonda spatiala lansata de NASA. Ea transmite pe Pamant valori ale temperaturilor de pe suprafata Lunii, date privind radiatiile provenite de la Soare, cartografiaza diferite resurse de pe suprafata Lunii, cu ar fi: roci, apa sub forma de gheata , fotografiind si suprafata lunara.

f. De ce NASA doreste colectarea informatiilor despre Luna? NASA planuieste trimiterea omului pe Luna pana in anul 2020. LRO tarnsmite date importante despre resursele de pe Luna ( gheata, sol), locuri pentru o aselenizare sigura si o zona plana in care sa poata fi construita o baza lunara.