vineri, 26 octombrie 2012

Arhipeleagul Tuamotu


Tuamotu este un arhipeleag care cuprinde 78 de insule mici sau atoli de corali, raspandite pe mai multe sute de kilometri patrati in Pacificul de Est.

Atoli de corali

Atolii sunt insule formate din corali; au o forma inelara, in centrul acestei formatiuni aflandu-se o laguna.

1. Formare

Un recif de corali incepe sa se formeze atunci cand larvele de corali se fixeaza pe rocile scufundate sau pe alte suprafete dure de-a lungul marginilor insulelor sau continentelor.
Dupa modul in care coralii incep sa creasca, si sa se extinda, reciful ia una dintre cele trei forme:
fringing
barrier
atoll.

Atolul se formeaza dintr-un recif fringing (format in jurul unei insule vulcanice)acoperit complet de apa oceanului, in care coralii se dezvolta in partea de sus.
Atolii au de obicei o forma circulara sau ovala, cu o laguna in centru. Parti ale platformei recifului poate sa apara ca una sau mai multe insule.
Pe langa faptul ca reciful de atoli este unul dintre cele mai frumoase si diverse habitate din ocean, este si unul dintre cele mai vechi. Cu rate de crestere de 0,3-2 cm pe an pentru coralii masivi si de pana la 10 cm pe an pentru coralii ramificati. Intreg procesul de formare al unui atol poate dura de la 10000 de ani pana la 100000 sau chiar 30000000de ani pentru un recif de corali de marime mare.
Formarea unui recif de corali e conditionata de temperatura apei care nu poate fi mai mica de 18 grade Celsius, temperatura optima fiind situata in intervalul 23-29 grade Celsius.
Salinitatea apei trebuie sa fie destul de mare, apa trebuie sa fie foarte limpede, astfel incat prin apa sa patrunda o cantitate cat mai mare de lumina.